Moskovska 139a, 81000 Podgorica

SA 8000 DRUŠTVENA ODGOVORNOST CRNA GORA

A 8000:2014 Društvena odgovornost

Društveno odgovorno poslovanje je neophodni faktor održavanja društva u cjelini.

Organizacije koje žele da svoje društveno odgovorno poslovanje podignu na najviši nivo, mogu to da ostvare putem implementiranja adekvatnog sistema menadžmenta, koji će obuhvatiti i pitanja dječijeg, prisilnog i obaveznog rada, zdravlja i sigurnosti na radu, slobode udruživanja, prava na kolektivno pregovaranje, diskriminacije, disciplinskih mjera, radnog vremena i nagrađivanja zaposlenih.

Zašto SA 8000?

U sve zahtjevnijim uslovima poslovanja proizvođači pribjegavaju raznim ekonomičnijim rješenjima, što ponekad ima za rezultat manje etički odnos i tretman zaposlenih. Zbog već navedenih razloga u poslovnom svijetu je došlo do potrebe za standardom društvene odgovornosti i Međunarodna društvena odgovornost (SAI), filijala Saveta za ekonomske prioritete izdala je standard SA 8000. Ovaj standard danas primjenjuje i podržava više od 500 velikih trgovačkih lanaca poput Hewlett Packard (HP), Timberland Company, Gucci, Carrefour Group, The Walt Disney Company, Chiquita Brands International, Bsb, Esprit, Falke, Kaiser, Lidl, Metro Group, Nilson Group, Praktiker, Rewe Group, s.Oliver, Tom Tailor, Tiseco i drugi.

Organizacije koje su setrifikovane prema SA 8000 u velikoj mjeri doprinose poboljšanju performansi društvene odgovornosti, zato što podstiču i poslovno motivišu i ostale organizacije koje učestvuju u trgovinskom lancu da primijene principe standarda SA 8000. Sertifikovane organizacije ne sarađuju i ne nabavljaju robu od dobavljača koji ne zadovoljavaju principe društvene odgovornosti.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.