Moskovska 139a, 81000 Podgorica

Javne nabavke, tenderi i ISO standardi

Česta pitanja za tendere i ISO standarde

Na ovoj stranici možete provjeriti pitanja i odgovore koji se odnose za učešće na javnim nabavkama.

*Sva pitanja su generička. Kontakirajte nas za više informacija.

Šta su ISO standardi i zašto su važni za javne nabavke?

ISO (Međunarodna organizacija za standardizaciju) standardi su međunarodno priznate smjernice koje osiguravaju da proizvodi, usluge i procesi ispunjavaju određene zahtjeve za kvalitet, bezbjednost i efikasnost. U javnim nabavkama, ISO standardi igraju ključnu ulogu u osiguravanju transparentnosti, pravednosti i efikasnosti u procesu nabavke. Oni pružaju zajednički okvir organizacijama da pokažu usklađenost sa regulatornim zahtjevima, poboljšaju efikasnost i unaprijede vjerodostojnost kod zainteresovanih strana.

MEST ISO standardi> Oznaka da je standard usvojen u Crnoj Gori.
ISO standardi su međunarodni standardi!

Nekoliko ISO standarda obično je potrebno ili se referiše u procesima javnih nabavki, zavisno od prirode dobara ili usluga koje se nabavljaju. Neke od najčešće traženih ISO standarda uključuju:

  • ISO 9001 (Sistemi upravljanja kvalitetom)
  • ISO 14001 (Sistemi upravljanja životnom sredinom)
  • ISO 45001 (Sistemi upravljanja zaštitom na radu)
  • ISO/IEC 27001 (Sistemi upravljanja informacionom sigurnošću)
  • ISO 50001 (Sistemi upravljanja energijom)

Ovi standardi pružaju smjernice za upravljanje kvalitetom, ekološke performanse, bezbednost na radu, upravljanje informacionom sigurnošću i upravljanje energijom, pomažući organizacijama da pokažu svoju posvećenost ispunjenju regulatornih zahteva i dostavljanju visokokvalitetnih proizvoda ili usluga.

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard.

Dobijanje ISO sertifikata nudi brojne koristi organizacijama uključenim u javne nabavke, uključujući:

  • Povećana vjerodostojnost i reputacija: ISO sertifikacija pokazuje posvećenost vaše organizacije kvalitetu, ekološkoj odgovornosti, bezbednosti na radu i drugim ključnim oblastima, poboljšavajući vjerodostojnost kod klijenata, zainteresovanih strana i regulatornih organa.
  • Poboljšanje konkurentnosti: ISO sertifikacija može dati vašoj organizaciji konkurentsku prednost na tržištu javnih nabavki, jer mnoge Vlade i organizacije javnog sektora zahtijevaju ili preferiraju dobavljače sa ISO sertifikatom.
  • Ušteda troškova: Implementacija ISO standarda može pomoći vašoj organizaciji da poboljša efikasnost, smanji gubitke i minimizira rizik, što dovodi do uštede troškova tokom vremena.
  • Pristup novim tržištima: ISO sertifikacija može otvoriti vrata novim tržištima i mogućnostima, kako u zemlji, tako i inostranstvu, pokazujući sposobnost vaše organizacije da ispunjava globalne standarde i regulatorne zahteve.

U Mobes Monte d.o.o., specijalizovani smo za konsutansku pomoć organizacijama koje žele da ispune zahtjeve ISO i standarda i sertifikuju sisteme menadžmenta. Naš tim iskusnih konsultanata nudi sveobuhvatne usluge prilagođene potrebama vaše organizacije, uključujući analizu rizika, podršku implementaciji, obuku, interne audite i pripremu za eksterne sertifikacione audite. Sa našim iskustvom i uspješno realizovanim projektima, možemo olakšati proces sertifikacije, minimizirati neusaglašenosti u vašim operacijama i maksimizirati koristi od ISO sertifikacije za vašu organizaciju.

Oznake ISO standarda u Crnoj Gori

ISO je skraćenica za Međunarodnu organizaciju za standardizaciju (International Organization for Standardization). Međunarodna organizacija za standardizaciju je nezavisno međunarodno telo koje razvija i objavljuje međunarodne standarde za različite industrije i oblasti, kako bi se osigurala kvalitet, sigurnost i efikasnost proizvoda, usluga i sistema.

Institut za standardizaciju predstavlja nacionalno tijelo za standardizaciju u Crnoj Gori, koje usklađuje domaće standarde sa međunarodnim standardima.

Primjer obilježavanja: Standard MEST EN ISO 9001:2016 nastao je prevođenjem engleske verzije evropskog standarda EN ISO 9001:2015 i objavljen je na crnogorskom i engleskom jeziku.

Nacionalni standard MEST EN ISO 9001:2016 je identičan sa medunarodnim standardom ISO 9001:2015, Quality management Systems - Requirements.

"Kako je malo ljudi upoznato sa verzijama standarda, naša preporuka je da pišete ISO 9001 sertifikat (važeća verzija) izdat od akreditovane sertifikacione organziacije ili ekvivalent."

Primjer standarda
Standardi se usvajaju u Crnoj Gori

Uloga Instituta za standardizaciju Crne Gore
(Postoji samo jedan nacionalni institut!)
Naša preporuka je da se prilikom procesa implementacije kupuju standardi u Crnoj Gori.

Garantujemo kvalitet

Mi unapređujemo Vaše poslovanje

Preko 12 godina iskustva u implementaciji međunarodnih stadnarda i preko 600 zadovoljnih klijenata.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.