UVOD U ISO 22000
ISO 22000:2005 je prvi međunarodni standard za menadžment bezbjednosti hrane (Food safety management systems) izdat od strane Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO).
Prema ISO 22000 bezbjednost hrane je prioritet za sve organizacije koje proizvode, prerađuju, rukuju ili isporučuju hranu.
Adekvatna kontrola u postupcima pripreme, proizvodnje, isporuke hrane je suštinska po bezbjednost hrane u cilju eliminisanja ili smanjenja opasnosti na prihvatljiv nivo, pri čemu su zahtjevi ovog standarda primjenjivi na sve organizacije u lancu ishrane, bez obzira na njihovu veličinu i složenost.
U nastavku navodimo organizacije koje su direktno ili indirektno uključene u jedan ili više koraka lanca proizvodnje bezbjedne hrane:
- proizvođači hrane;
- primarni proizvođači;
- sekundarni proizvođači;
- proizvođači stočne hrane;
- veleprodaja vezana za hranu;
- maloprodaja vezana za hranu;
- preduzeća za transport i skladištenje hrane;
- proizvođači mašina i opreme;
- proizvođači materijala za pakovanje;
- proizvođači sredstava za higijenu;
- proizvođači sredstava za dezinfekciju;
- proizvođači dodataka i sastojaka.
ZNAČENJE ISO 22000
Sistem menadžmenta bezbjednosti hrane predstavlja svjetski priznat standard, koji uliva povjerenje, kako potrošačima tako i svim zainteresovanim stranama. Sistem pruža mogućnost preduzeću da održava usaglašenost sa obostrano usvojenim zahtjevima kupca i zakonskom regulativom.
ISO 22000 se temelji na zahtjevima HACCP sistema (Codex Alimentariusa ) ISO 9000 (Sistem upravljanja kvalitetom), i drugim zahtjevima iz porodice standarda ISO 22000:
- ISO/TS 22004:2005 : Sistem menadžmenta bezbjednosti hrane – Uputstva za primjenu ISO 22000:2005 sa naglaskom na srednja i mala preduzeća,
- ISO/DIS 22005:2005 : Sledljivost u hrani i lancu hrane – Opšti principi i smjernice za projektovanje i razvoj sistema menadžmenta bezbjednosti hrane,
- ISO/TS 22003 : Zahtjevi za sertifikaciona tijela.