Moskovska 139a, 81000 Podgorica

IFS INTERNACIONALNI STANDARD ZA HRANU CRNA GORA

IFS standard – International Food Standard

ŠTA JE INTERNACIONALNI STANDARD ZA HRANU – INTERNATIONAL FOOD STANDARD (IFS)?

Usled rastućih zahtjeva potrošača, povećane odgovornosti prodavaca, globalizacije, kao i pooštravanja zakonskih obaveza, bilo je neophodno razviti standard za obezbeđenje kvaliteta i osiguranje bezbjednosti hrane.

Zbog pritiska različitih zahtjeva prema proizvođačima, a da bi te zahtjeve nekako ujednačili i uobličili – njemački i francuski trgovački lanci udruženi u svoja interesna udruženja HDE (G) i FCD (F), potpomognuti od ostalih internacionalnih lanaca, udruženi u IFS radnu grupu – razvili su International Food Standard – IFS.

Osnovna namjera norme IFS je da smanji troškove i učini cijeli lanac prometa hrane transparentnim. Neki od učesnika u stvaranju IFS-a su: Metro Group (koji zahtijeva od svojih dobavljača na teritoriji bivše Jugoslavije da implementiraju IFS), Audi, Lidl, Provera (Cora), Carrefour, EDEKA, REWE i drugi.

IFS predstavlja standard kvaliteta i standard za bezbjednost hrane u jednom, razvijen kako bi provjerio kompetentnost proizvođača hrane u pogledu bezbjednosti, ali i kvaliteta hrane uz pomoć jednog standarda, čime se štedi i vrijeme i novac.

Iako je uveden prevashodno za kontrolu i usaglašavanje kvaliteta proizvoda privatnih trgovačkih robnih marki, IFS je danas široko primijenjen svjetski standard kontrole bezbjednosti hrane i nivoa kvaliteta proizvođača. Ovi, najviši standardi hrane, zasnivaju se na principu sledljivosti – mogućnosti da se u svakom trenutku na putu od primarnog proizvođača do krajnjeg korisnika „isprati“ ispravnost i kvalitet proizvoda u svakoj fazi proizvodnje i ditribucije. Proizvođačima koji su spremni da odgovore na visoke zahtjeve ovog standarda, uvođenje IFS pruža mogućnost da steknu povjerenje potrošača i osiguraju njihovu zaštitu proizvodeći bezbjedne i kvalitetne proizvode, a omogućava im i da poboljšaju troškovnu efikasnost u lancu proizvodnje i prometa hrane.

Cilj IFS standarda je da kreira konzistentan sistem evaluacije za sve kompanije koje snabdijevaju trgovine na malo hranom. To se prije svega odnosi na robne marke velikih trgovinskih lanaca.

Osnovni ciljevi IFS-a su:

 • da poboljša bezbjednost hrane i poboljša kvalitet proizvoda,
 • da poboljša zaštitu i rast povjerenja potrošača,
 • da obezbijedi upoređivanje i transparentnost kroz cijeli lanac snabdijevanja,
 • da smanji troškove i uštedi vrijeme, kako dobavljačima tako i trgovinskim lancima,
 • da uspostavi opšti standard sa jedinstvenim sistemom ocjenjivanja,
 • da radi sa akreditovanim sertifikacionim tijelima i visoko kvalifikovanim i ovlašćenim ocjenjivačima.

Standard se može primijeniti na dobavljače u svim koracima prerade hrane osim za poljoprivrednu proizvodnju. Zahtjevi su u vezi sa sistemom upravljanja kvalitetom i HACCP sistemom, u koji spadaju i preduslovni programi: dobra proizvođačka praksa – GMP (Good Manufacturing Practice), dobra laboratorijska praksa – GLP (Good Laboratory Practice) i dobra higijenska praksa – GHP (Good Hygiene Practice).

Implementacija IFS standarda

Prilikom implementacije IFS standarda, svako može da razvije rešenje u skladu sa IFS standardom. Tokom provjere, IFS-a provjerivač isključivo provjerava da li određeno rešenje funkcioniše i da li ono garantuje bezbjednost proizvoda. IFS ne traži specifične procedure niti mašine ako one nisu potrebne za bezbjednu proizvodnju.

Uz pomoć IFS standarda dobija se realna slika preduzeća koja obezbjeđuje dobru osnovu, sa koje se može započeti unapređenje sistema. Ovaj standard ostavlja period od 12 meseci tokom kog se moraju popraviti odstupanja koja su utvrđena tokom provjere. To daje preduzeću vrijeme da razvije rješenje koje odgovara njenim procesima.

Međutim, neusaglašenosti koje se odnose na bezbjednost hrane ili zakonske zahtjeve moraju se riješiti momentalno.

Prednosti IFS standarda

IFS standard – International Food Standard (IFS)

 

Osnovna prednost ovog standarda je povjerenje u IFS sertifikaciju, odnosno provjeru. Samo sertifikaciona tijela koja su potpisala ugovor sa IFS-om imaju pravo da izdaju sertifikat o usaglašenosti sistema sa ovim standardom. IFS je jedini standard za koji je potrebno obnavljati sertifikat, odnosno vršiti ponovne provjere na svake 2 godine.

Zaštićena baza sertifikovanih organizacija obezbjeđuje uvid u status svakog preduzeća, njegov sertifikat, kao i izveštaj sa njegovih provjera. IFS ovlašćena sertifikaciona tijela su obavezna da sve podatke sa provjera, uključujići izvještaj sa provjere i akcioni plan, unesu u pomenutu bazu podataka.

Moguće je sistematizovati nekoliko osnovnih prednosti implementacije IFS standarda:

 • Iskazivanje opredeljenosti za isporuku bezbjedne hrane dobrog kvaliteta,
 • Olakšano poštovanje zakonskih obaveza i propisa,
 • Sertifikacija prema IFS-u smanjuje troškove internih i eksternih provjera korišćenjem jedinstvenog standarda,
 • Poboljšava se reputacija preduzeća, snaga brenda i korporativna slika.
 • Proces sertifikacije podržava kontinuirano poboljšanje kroz nadzor i korektivne mjere.

IFS je jedini standard za bezbednost hrane koji ovlašćuje provjerivače putem ispita.

Svaki provjerivač mora polagati ispit na dvije ili četiri godine u zavisnosti od skorijih rezultata. Kroz sistem ispita, IFS obezbjeđuje da samo kvalifikovani provjerivači vrše provjeru prema IFS standardu.

 

Popunite online formular i pošaljite nam zahtev za ponudu, a mi ćemo Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku:

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.